marți, 11 mai 2010

Prostie ingenua

Nu radeti. Chiar daca initial aceasta a fost prima mea reactie la vazul acestei fotografii, zambetul mi-a sucombat subit pe fata. Am realizat in secunda urmatoare gravitatea situatiei. Dincolo de aparentele hilare, dincolo de oceanul de prostie dezinvolta in care navigheaza individa din imagine, descopar o sinceritate frapanta pe care ar trebui sa o elogiez. Individa a reusit sa rezume chintesenta romancei moderne. Va rog sa nu va crizati stimate doamne. Nu e cazul sa va simtiti lezate in amorul propriu, cu exceptia acelora care se vor simti direct vizate (ceea ce-mi este greu sa cred ca se numara vreuna din ele printre cititoare acestor randuri). 

In ultimii ani asist la bagatelizarea a tot ceea ce inseamna a fi femeie. Cine se face vinovat pentru asta? Exact femeile. Romancele sunt campioane la acest capitol, exceland spectaculos la cei doi antipozi (pentru ca in opinia mea exista doi poli opusi ai femeii de tip bagatela: 1. falsa bigota si 2. curva mandra ca e curva)

1. Falsa bigota: romanca pioasa, plina de evlavie, ce nu rateaza nici o liturghie, isi face matanii si zeci de cruci cand trece prin dreptul vreunei bisericute, poarta cruciulite la gat peste puloverul sintetic, "sa vaza" tot neamul cat e de crestina. Este o specie larg raspandita si vine in contradictie, blestemand-o cu inversunare pe cea de-a doua categorie (n.r. curvele mandre de sine) In aparenta este ideala, vesnic atenta la nevoile barbatului, tandra si suava ca o garofita, neprihanita, supusa si umila. Prefera dragostea inflacarata dar platonica (se pastreaza pana-n ziua nuntii si atunci sa te tii ce minuni vei gasi in ea!), e timida si nu vorbeste neintrebata. Gospodaria este punctul ei forte si te rasfata cu sarmale si ciorbe cu mult bors. Doreste sa-ti faca 3-4 copii si tu, barbatul, sa fii idolul ei. Crezand ca-l prinzi pe Dumnezeu de un picior, te grabesti s-o iei de nevasta si abia dupa ce treci de pragul casei cu ea in brate, nerabdator sa o ai numai a ta, sa o iubesti cu inflacarare, asa cum ai vazut in filme mai mult sau mai putin deocheate, te izbesti violent de adevar: nu e tocmai neprihanita, o mai avusesera vreo 20 inaintea ta, in spatele caminului cultural dupa niste reuniuni cu caracter dansant, dar te linisteste ca esti al 2-lea. Strangi din dinti si-ti spui ca are totusi atatea alte calitati! Uite: este atat de evlavioasa incat se iubeste numai dupa canoanele bisericesti cu tine, in pozitia misionarului, cu lumina stinsa si cu patura-n cap, maxim de 5 ori pe an. In rest e ocupata cu cele sfinte. Merge in fiecare duminica la biserica unde inevitabil incepe sa o barfeasca pe Nuti, pacatoasa care a avut pertinenta sa-si anine la gat 3 kile de aur in plus fata de ea. Apoi vine acasa si intr-un limbaj suav birjaresc te face muci pentru ca aia are si ea nu. Pentru ca tu esti un incapabil, care nu o pretuieste, care nu are destui bani s-o pretuiasca

!
Se naste copilul, ea este o mama perfecta, atat de perfecta incat tu ca barbat nici nu mai existi pentru ea. E grasa cat o balena ucigasa, are parul inevitabil "permanent" (nu pot disocia aceasta coafura de tipul acesta de femei) si se lamenteaza ca sufera cu "glanda", asa ca asta e, fie te multumesti cu muntele de grasime, fie n-ai decat sa-ti gasesti alta (dar atat iti trebuie ca te jupoi de viu, iti iau copilul si nu-l mai vezi pana la majorat, cand are sa te revada si te va scuipa in fata pentru c-ai fost un tata denaturat ce si-a abandonat familia!)Ramai cu ea, copilul te obliga. Te trezesti batran si impotent, cu visele spulberate, blestemandu-ti soarta. Copilul a plecat la casa lui si tot ce ti-a ramas este sa asculti zilnic cicalelile si reprosurile ei. Ehei, ce flacau erai odata... si acum te tratezi cu ciorba cu mult bors!
2. Curva mandra ca e curva. Aflata la antipod, aceasta categorie este parca mai amuzanta. Isi are farmecul ei prin dezinvoltura cu care se recunoaste pe sine ca entitate. Are o nerusinare aparte care te face parca s-o ierti pentru toate pacatele-i savarsite. Desi la baza micro-gandirismului ei sta foamea, o simpatizezi, chiar daca nu recunosti. E ca un mic maidanez pentru care nutresti un sentiment de mila amestecat cu admiratie pentru modul in care a reusit sa supravietuiasca. Ii place sa se tavaleasca cu toti si cu de toate si o recunoaste cu seninatate. Atata stie ea sa faca. E inculta si de multe ori semi-analfabeta. Daca are sau nu norocul sa fie inzestrata de la natura cu niscai calitati fizice e perfect, daca nu, da din fund si-si strange banii necesari pentru un tuning reusit. Daca nu, nu e nicio problema, ambitia-i oarba oricum o va propulsa. Primul si nostalgicul ei pas va fi cel de pe Hi5, apoi pagina 5 din Libertatea, nenumarate plonjari pe toate partile in toate asternuturile, apoi un fotbalist de mana a 10-a, urca treptat pe scara valorica la Tantareni, Botezati, Poponeti, Columbeni si pana sa te dezmeticesti, iat-o pe ea, o cucoana stilata, semi-docta (noroc ca are decenta sa vorbeasca putin), femeie independenta, respectata si model in viata pentru urmatoarea generatie care vine cu o foame si mai acuta din urma, gata sa devoreze asfaltul pentru a-si atinge scopurile. Eh, aici moare partea amuzanta. Daca se multumeau cu statutul de mica curva mandra ca e curva, totul era perfect! Dar nenorocirea e ca stimabilele dudui ajung sa pozeze in adevarate monumente ale pioseniei si uneori sfarsesc a deveni false bigote.

12 comentarii:

  1. "romanul este un specimen aparte, situat la hotarele indolentei crancene, instinctelor primare brute, care se orienteza in viata exact ca animalul salbatic dupa mirosul hoitului, ca un caine ce amusineaza o catea in rut sau un macac cersetor ce asteapta sa sterpeleasca mancarea turistilor nepasatori" ....imi zicea cineva si incercam sa il combat ....
    eu nu neg ca suntem o natie intr-un fel...dar chiar nu vreau sa imi pierd speranta ca totusi aceste specimene nu sunt reprezentative acestui popor. Desi daca stau bine si ma gandesc sunt intr-un fel ipocrita pentru ca anul trecut cand am fost la Roma mi-a fost frica sa vorbesc in limba romana sau sa spun ca sunt din Romania de teama sa nu fiu agresata pe strada...

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand tin sa-ti multumesc pentru citatul de mai sus ;) . Nu credeam ca te-a impresionat la momentul respectiv si uite revenim la un subiect ce ne doare pe mutli. Intr-adevar, specimenele despre care vorbesc inca nu au ajuns la statutul de "reprezentativ", dar problema este ca tind sa devina si este strigator la cer. :(((

    RăspundețiȘtergere
  3. doriti parerea unui mascul...?

    specimenele se creeaza dupa anumite reguli:
    punctul 1...tarfa sotie...este tipul de femeie,gospodina acasa,tarfa in pat (indiferent de pat)si sotie cicalitoare,sa nu se prinda omul...
    punctul 2...tot femeie..dar mai ieftina,la care se duc doar cei mai putin dotati sau dornici de boli cu S.

    scuze ca sunt badaran....dar astea sunt femeile...in general...eu cunosc numai femei ,frumoase si perfecte care fac parte din alta categorie...cred

    RăspundețiȘtergere
  4. toata lumea pe toate bloggurile dezbate despre femeie intr-un fel sau altul...pe cand discutam si noi despre barbat????

    ca mie imi par cam misogini..

    RăspundețiȘtergere
  5. Rabdare, vom dezbate si acest subiect. Sper sa nu starnim polemici acute.
    Plopule, problema e ca multi opteaza pentru varianta 1 dar tanjesc dupa cea de-a 2-a >:), uitand de restul variantelor ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum era vorba aia a lui Napoleon: "Toate femeile sunt curve cu exceptia mamei si surorii mele. Dar cum si ele sunt femei ..." Parca asa suna nu? Cred că principala caracteristică a noastră ca popor e bârfa. Şi mă refer aici nu doar la relatarea faptelor altor persoane ci şi la etichetarea lor: prost, curvă etc. Ne pasă mai mult ce spun alţii despre noi sau despre alţii decât să ne vedem de ce avem de făcut. Astfel de femei ca cele descrise de tine sau ca cea din poză se găsesc peste tot în lume dar nu le bagă nimeni în seamă. Pentru că acolo poţi să mergi şi în piele goală pe stradă că nu te va întreba nimeni de sănătate. Cu excepţia poliţiei. Cum oare am ajuns să ne denigrăm singuri în halul ăsta şi să spunem că tot ce rău se găseşte numai la noi sau în România şi afară sunt câini cu covrigi în coadă şi curge lapte şi miere pe străzi?

    RăspundețiȘtergere
  7. vlade noi suntem un popor de curve,vrem nu vrem....si asta nu de acum, din istorie...daca nu te cunosteam de-o viata ....credeam ca te-ai mutat ieri in Romania.....nu vorbim acum de dame....vorbim in general...de la dame la politica....la pactul liv-molotov....la tot..
    si sunt de acord cu tine,femei usoare ....peste tot...americani-s de vina...vama veche...sti tu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai baieti, nu inteleg ce va tot umflati ca popcornul? apreciez sincer ca sunteti niste vajnici aparatori ai valorilor morale, bla, bla, bla, desi cu siguranta mai bagati un ochi la o scena hard core si vi-o doriti si voi; admir si faptul ca tineti mortis sa demonstrati ca romancele sunt mame eroine, femei perfecte.... Ideea e alta: Am impresia ca ati luat-o ca pe un afront personal si culmea e ca sunteti barbati!!!! Jesus!
    Despre etichetare @Lutyk, ne punem singuri eticheta-n frunte si culmea e ca mai si defilam cu ea pe strada!

    RăspundețiȘtergere
  9. ma lasi cu mame heroine....etichete ....are dreptate vlad....toate sunt...asa..doamne.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este parerea ta este blog-ul tau si nu este nevoie sa stergi, nu ai comis nici o ilegalitate ba mai mult de atat chiar ai spus un adevar.

    Si ca sa intelegeti ca nu am chef sa imi fac cont ma voi semna :

    Cristina Bauer

    PS. Imi place acest blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. :D Multumesc pentru apreciere, pentru maturitate si nu in ultimul rand pentru sinceritate Cristina.
    P.S. Blogul acesta se doreste a fi un pamflet si trebuie tratat ca atare ;)

    RăspundețiȘtergere