miercuri, 19 mai 2010


Desi eram pornita sa tratez un alt subiect, am simtit nevoia sa deviez de la itinerariul propus si sa vorbesc despre cu totul altceva. Primisem in dimineata aceasta un mail de la o prietena ce a nascut recent. Pe masura ce citeam, am retrait cu oroare toate chinurile prin care am trecut la randul meu cand am nascut. Am retrait acelasi gust amar lasat de aceasta experienta, la care a contribuit cu brio sistemul sanitar romanesc. Defapt nici nu ar trebui sa blamez sistemul sanitar, doar el este format tot din oameni, ma rog, fiinte ce se pretind a fi oameni, desi nu le gasesc insusiri umane oricat le-as cauta. In toate cele spuse de prietena mea am simtit UMILIREA, durerea de a fi umilita, atunci cand ar trebui (teoretic) sa te simti un mic demiurg, ca doar dam viata unei noi fiinte, nu?
Pana sa nasca am incercat sa evit subiectul in sine, oricat de mult ar fi insistat ea sa-i ofer detalii. Stiam ca e sensibila si asta ar putea-o destabiliza. Asa ca am fost extrem de evaziva atunci cand s-a pus problema nasterii, durerilor, etc. M-am rezumat la a-i spune ca va uita experienta, dar am ramas muta de tristete sa vad cat de mult a afectat-o acest eveniment. Intr-un fel ma pot declara fericita ca posed un grad de nesimtire peste media normala (probabil izvorat din instinctul de conservare) si astfel am reusit sa ignor nerusinarea cu care am fost tratata la randul meu cand mi-a venit sorocul. O moasa cu fata de macelar si de-o tandrete ce surclasa mangaierea unei bate de baseball, asistente isterice si flegmatice, deranjate din pauza de cafea, un obstretician ce fuma nestingherit pe hol in fata salii de nastere, femei ce tipau disperate de durere, ce ma calcau pe nervi cu tanguiala lor, toate se perindau prin fata ochilor mei si incercam sa le ignor. Am stat 6 ore in picioare pana sa nasc, nu doream sa zac in pat sub nici o forma. Plimbarea era "epidurala" mea, singura modalitate de a-mi domoli durerile crancene. In sase ore nenorocite n-am auzit o vorba buna. Moasa care se ocupa de mine a avut noroc ca n-am pocnit-o. Zbiera la mine ca o apucata. Apoi am avut norocul sa soseasca si obstreticianul meu si m-am simtit usurata.
Acum stau si rememorez evenimentele, incerc sa compar experienta mea cu cea a prietenei mele. Asemanari: amandoua am nascut ca doua vite, fara strop de analgezic pe toata durata pretravaliului, exact ca in neolitic (doar pestera lipsea din peisaj). Amandoua ne-am confruntat cu ciobania unor frustrati care nu dau pe tine nici o ceapa degerata pana nu le indesi ceva in buzunar, amandoua ne-am simtit umilite de atitudinea unor asa zisi profesionisti care te confunda cu o piesa de mobilier. Amandoua am crezut ca murim in chinuri sfasietoare. Dieferenta a fost doar una: ea a avut norocul sa ii fie alaturi cei dragi, eu am fost si m-am simtit infiorator de singura.
Si ca sa fac o completare la postarea de ieri am sa mai mentionez un lucru: revistele pentru viitoarele mamici sunt pline de bullshit-uri! Alta maculatura inutila in care toate femeile sunt mintite cu nerusinare despre cat de inaltator este tot ceea ce presupune o sarcina si o nastere, apoi toate cele ce decurg de aici. Se omite capitolul chin, umilire, durere, depresie, etc. Pai cum altfel sa incurajam noi cresterea natalitatii in Romania, daca nu vanzand iluzii desarte si un mare rahat frumos ambalat in hartie colorata, frumos ilustrata!
Asa ca, va doresc spor la procreere, tara are grija de voi, mame eroine! veti fi tratate cu respect, ingrijite, iubite si aclamate pentru sacrificiile facute. O singura conditie ar fi: sa schimbati tara!
Uite de aceea prefer sa fiu rasa-n cap in public decat sa mai nasc vreodata intr-o maternitate de stat romaneasca!

8 comentarii:

  1. infiorator!n-am nascut niciod.dar am destule prietene care au trecut prin asta si nici macar una singura n-a laudat tratatia din spital....stiti ce e trist?ca situatia era aceeasi si acu 20 de ani!cum credeti ca va fi peste inca 20?!

    RăspundețiȘtergere
  2. identic. in tara asta murim cu speranta de gat! Stam capra, tacuti si umili la toate mizeriile servite. ma mir cum de n-am ramas cu totii "gravizi" de la cat ne-au tras-o toti nemernicii ce se perinda in fruntea tarii de 20 de ani incoace. si poate chiar am ramas insarcinati de la violul repetat la care ne-au supus, dand nastere unei noi generatii de frustrati, inadaptati, mojici si fomisti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca tu sau prietena ta dadeati spaga la asistente, anestezist doctori etc altfel era situatia. Cand a nascut sotia (prin cezariana) a dat ciubucul la anestezist de la inceput si totul a fost ok. O alta mamica care nastea a zis ca plateste dupa nastere si a fost foarte nasol. Doctorul a fost foarte de treaba. Nu a vrut sa primeasca nici un ban inainte de nastere. I-am dat banii a doua zi. Si din cate a vorbit sotia cu rezidentele care erau pe langa el nu-l intereseaza daca si cat ii dai. Iar din ce primeste cand ajunge in cabinet cu rezidentii scaote plicurile si din fiecare plic da cate 100 lei noi fiecarui rezident si nu-l intereseaza daca mai ramane ceva in plic si pentru el. Sunt oameni si oameni. Unii au intrat in sistemul sanitar pentru bani, adica pentru spagi. Altii pentru ca le place sa ajute oamenii si daca mai iese si ceva pe langa salaiul de cacat pe care il au bine daca nu, nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lutyk, ideea e ca n-ar trebui sa se recurga la spaga, pe care oricum am dat-o, stai tu linistit. Asta e problema! Daca imi aleg o meserie, o aleg din pasiune! Nimeni nu i-a obligat sa se faca doctori sau asistente. Daca doreau sa faca averi, ar fi fost indicat sa se apuce de politica!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dora asa ar trebui sa fie sa muncesti ce-ti place. Dar imi aduc aminte de cand eram mic de discutiile dintre adulti si de cum planificau parintii viitorul copiilor. Chiar daca copilul era bun la fizica sau altceva nici nu se punea problema ce ii place lui caci parintii se impotriveau: nu te duce acolo ca e salariu mic, fa-te doctor sau avocat ca acolo se castiga bine. Si multi dintre cei pe care ii intalnim azi in spitale fac parte dintre acei copii care au invatat nu pentru placerea lor ci pentru a parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. nici macar nu trebuie sa faci din pasiune o meserie ca oricum intervine rutina pana la urma,ideea e ca faci o munca pt care esti retribuit si nu ai niciun drept sa-ti bati joc de obiectul muncii nici macar din cauza salariului mic mai ales cand ob.muncii il constituie Omul !adica eu daca sunt prost platit ma apuc sa-mi sparg calculatorul,sa-mi sfasii hartiile,etc pt ca sunt nemultumit?!!

    si @Lutyc,e grav daca am ajuns sa vorbim despre spaga cu dezinvoltura,resemnare sau ca si cum asta ar fi in natura lucrurilor !

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim, merci pentru replica, mi-ai luat vorba din gura ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai de mine,sfintilor...voi nu dati spaga?
    Ciudat in romanica asta ,fara spaga esti mort...sa-ti ridici o banala hartie de la primarie sau din orice institutie de stat....ori te ajuti de fizic(forta) ori de portofel...altfel nu rezolvi nimic...

    si Vlade...sunt fericit frate ca mama ma visa doctor sau profesor ,cand eram mic...acum aveam 600 ron salariu...sau eram in strada...la miting.

    RăspundețiȘtergere